Laden...

Kwarts –  Een veelvoorkomend mineraal

Kwarts is een van de meest voorkomende mineralen ter wereld en het speelt een cruciale rol in verschillende industrieën en natuurlijke omgevingen. Meer dan 12% van de aardkorst bestaat uit kwarts.

Kwarts is een van de meest voorkomende mineralen ter wereld en het speelt een cruciale rol in verschillende industrieën en natuurlijke omgevingen. Meer dan 12% van de aardkorst bestaat uit kwarts

Wat is kwartsstof?

De term

Kwartsstof is een term die gebruikt wordt om respirabel vrij kristallijn silica te beschrijven. Wat kwartsstof zo gevaarlijk maakt, is de kristallijne aard ervan, waarbij de silicium- en zuurstofatomen anders zijn gerangschikt ten opzichte van niet schadelijke mineralen. Deze specifieke structuur is verantwoordelijk voor de ernstige gezondheidseffecten die het kan veroorzaken.

Waar vind je kwartsstof?

In de natuur vind je kwarts in zand en natuurlijke gesteenten, waardoor het veel in bouwmaterialen zit. Als meer dan 1.5% van het materiaal uit kwarts bestaat dan spreek je van kwartshoudend materiaal. De sectoren waar kwartsstof wordt aangetroffen zijn de bouwsector, mijnbouw, de productie van keramiek en glas en de productie van metaal- en betonproducten. 

 

Beroepen zoals metselaars, mijnwerkers, glasblazers en werknemers in steengroeven lopen een hoog risico op blootstelling. Het is belangrijk om bewust te zijn van kwartsstof op de werkplek en de mogelijke risico’s voor de werknemers

Risico’s van kwartsstof

Wanneer kwartsstof aanwezig is in industrieën en werkprocessen brengt dit aanzienlijke gezondheidsrisico’s mee. Blootstelling aan kwartsstof deeltjes kan leiden tot ernstige longaandoeningen en andere gezondheidsproblemen. Zoals eerder benoemd zijn de deeltjes klein genoeg om diep in de longen door te dringen, tot in de bronchiën en zelfs de longblaasjes. Het langdurig inademen van kwartsstof kan leiden tot de ontwikkeling van aandoeningen zoals silicose, longkanker en chronische obstructieve longziekte (COPD).

Bescherming en preventie

Om je te beschermen tegen kwartsstof is het belangrijk om jou en je werknemers te beschermen, dit begint met het bewust worden en het juiste gebruik van Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM’s) zoals ademhalingsmaskers. Deze PBM’s voorkomen dat werknemers kwartsstof deeltjes inademen. 

Naast PBM’s is preventie essentieel bij het beheersen van kwartsstof op de werkplek. BeeFoam is een innovatief, milieuvriendelijk product dat specifiek is ontworpen om stofproblemen in verschillende industrieën aan te pakken. Het biedt effectieve stofbestrijding waardoor de negatieve effecten van kwartsstof worden verminderd. BeeFoam richt zich op de bron van kwartsstof, wat cruciaal is voor het voorkomen van stofophoping.

Online
BeePro B.V. X

Chat nu met Wybren

Hallo,

Mochten wij u ergens mee kunnen helpen of een vraag beantwoorden. Probeer dat eens via Whatsapp! Dan krijgt u nog sneller reactie van ons.

Groeten, Wybren | Eigenaar van BeePro B.V.

Whatsapp ons