Stof is een alledaags element in de werkomgeving, maar de daadwerkelijke impact ervan op de bedrijfsvoering wordt vaak onderschat. Stof op de werkplek is schadelijk voor de gezondheid en kan bij langdurige blootstelling leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.
Wanneer stof het lichaam binnendringt en zich daar ophoopt, neemt het risico op ziekten zoals kanker en longkanker aanzienlijk toe, en deze risico’s worden zeer reëel. Stof veroorzaakt op verschillende manieren problemen. Daarom is het belangrijk om maatregelen te nemen om de schadelijke effecten ervan te verminderen.
Oorzaken van Stofophoping
Er zijn verschillende oorzaken van stofophoping in magazijnen en industriële gebouwen.
Enkele daarvan zijn:
- Het veelvuldige verkeer van zware machines en voetgangers zorgt ervoor dat stofdeeltjes vrijkomen vanaf de betonnen vloer. Bovendien worden door dit verkeer stof en vuil verspreid over schone oppervlakken.
- Bij het laden en lossen van goederen en bij transportvoorbereiding brengen voertuigen nieuwe stofdeeltjes het magazijn binnen.
- Herhaalde industriële activiteiten zoals beitelen, zagen, boren en vermalen van materialen dragen bij aan de vorming van schadelijk stof in industriële omgevingen.
- Onvoldoende reiniging in magazijnen en industriële gebouwen verhoogt aanzienlijk de hoeveelheid stof die ontstaat door eerdere activiteiten, terwijl de ophoping van schadelijke deeltjes dit niet doet.
Wanneer heeft u een stofprobleem?
Soms kunt u onmiddellijk herkennen of er stofproblemen zijn als er zichtbaar stof zweeft waar uw werknemers ademen. Dat is duidelijk omdat ze het inademen, en dan weet men dat er een stofprobleem is. Maar er zijn ook situaties waarin het minder duidelijk is. Niet elk stof is groot genoeg om met het blote oog te worden gezien. Bedenk dat zeer kleine stofdeeltjes zoals kwarts of andere fijnstofdeeltjes de longen kunnen binnendringen. Niet al dit fijnstof is even schadelijk voor de gezondheid.
Het hangt af van hoeveel stof aanwezig is en om wat voor soort stof het gaat. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk stofproblemen zijn, zodat werknemers geen gezondheidsproblemen ontwikkelen. De overheid heeft regels opgesteld die werkgevers moeten naleven, en we leggen de regels hieronder uit: Er zijn twee soorten blootstelling aan stof: korte blootstelling, waarbij iemand in korte tijd veel stof wordt blootgesteld, en langdurige blootstelling gedurende 8 uur. Om te meten hoeveel stof er in de lucht zit, moeten metingen worden verricht in de buurt van de luchtwegen van een persoon. Stof kan eruitzien als gas, damp, vezels, kleine deeltjes of een soort nevel.
Als het om stof gaat, is er volgens experts geen veilige hoeveelheid. Elk beetje stof kan schadelijk zijn voor werknemers. Daarom is het zeer belangrijk zo min mogelijk stof in de lucht te hebben, zodat uw werknemers gezond blijven.
Oplossing voor Stofproblemen
Als uw bedrijf de wettelijk voorgeschreven gezondheidsvoorschriften niet naleeft, kan dit gevaarlijk zijn voor uw werknemers. Dit kan leiden tot meer ziekteverzuim dan normaal en zelfs tot langdurige ziekte of afwezigheid. Om dit te voorkomen, kunt u bij sterke stofontwikkeling soms tijdelijk gezichtsmaskers dragen of de tijd dat werknemers aan stof worden blootgesteld, beperken door in verschillende ploegen te werken. Als de stofbelasting gedurende de hele dag constant te hoog is, moet u nadenken over andere oplossingen. Om de luchtkwaliteit te verbeteren, zijn hier enkele belangrijke tips:
- Zorg voor voldoende frisse lucht door goed te ventileren of schone lucht binnen te laten.
- Gebruik filters om de lucht te zuiveren.
- Probeer stof te vermijden door indien mogelijk gebruik te maken van lokale afzuiging, zodat de lucht niet vervuild wordt.
- Maak gebruik van BeeFoam.
Wat is BeeFoam?
BeeFoam is een schuimproduct dat is ontwikkeld om de stofbeheersing in werkomgevingen te verbeteren en zo de veiligheid te verhogen. BeeFoam heeft de eigenschap stof en zwevende deeltjes te binden, waardoor de vorming van stof aanzienlijk wordt verminderd. Wat BeeFoam onderscheidt, is het speciale doseersysteem dat we hebben ontwikkeld om de toepassing te vergemakkelijken. Een extra voordeel is dat BeeFoam volledig biologisch afbreekbaar is, wat betekent dat het in verschillende situaties kan worden gebruikt zonder het milieu te belasten. BeeFoam wordt in Nederland geproduceerd.