Wat is stof?

contact opnemen

Wat is stof? De overmatige stofproductie heeft effect op de gezondheid van medewerkers en machines. Hieronder lees je welke soorten stof er bestaan en welk effect dit heeft op mensen en machines.

Definitie van stof

Stof bestaat uit kleine, vaste deeltjes die ontstaan door bijvoorbeeld het versnipperen, breken, zeven of verkleinen van materiaal. De kleine stofdeeltjes verspreiden zich op de grond, terwijl kleinere deeltjes voor onbepaalde tijd in de lucht blijven hangen. 

Soorten stof

Het effect van stof op de gezondheid is afhankelijk van de schadelijkheid van het stof en de hoeveelheid stof in de lucht. Echter een te hoge concentratie stof kan onaangenaam zijn als men het in de ogen en neus krijgt of hinderlijk zijn als het neerdaalt in de omgeving. Daarnaast brengt het schade toe aan bijvoorbeeld voertuigen. Daarnaast zijn er twee soorten stoffen te onderscheiden: hinderlijke stoffen en schadelijke stoffen. 

  • Hinderlijke stoffen: kunnen zorgen voor irritatie aan de ogen, de huid en de luchtwegen maar hebben geen specifieke gevolgen voor de gezondheid. Voorbeelden van hinderlijke stoffen zijn: gipsstof, kalkstof en krijtstof.
     
  • Schadelijke stoffen: kunnen gevolgen hebben voor de gezondheid en komen veel voor in puinrecycling, natuursteengroeves en bij bouw- en sloopafval. Deze stoffen kunnen moeilijk of zelfs helemaal niet op natuurlijke wijze uit de longen verwijdert worden. Luchtwegen en longen kunnen geïrriteerd raken en in sommige gevallen blijvend beschadigd raken.

Gebieden met overmatige stofvorming

Gebieden waar overmatige stofvorming het meest voorkomt zijn plekken als de mijnbouw, overslag van kolen, recycling industrieën en in andere industriële processen. Eenmaal gegenereerd stof kan verplaatst worden door de wind of andere handelingen.

Gevolgen van overmatig stofproductie
Enkele gevolgen van overmatig stofproductie zijn:

  • Gezondheidsrisico’s bij werknemers
  • Verhoogd risico op stofexplosies en brand
  • Schade aan apparatuur
  • Klachten uit de omgeving
  • Slecht zicht, wat kan leiden tot gevaarlijke situaties.

Een gratis demonstratie op locatie

Bent u geïnteresseerd in onze diensten? Dan kunt u een gratis demonstratie op locatie aanvragen. Neem contact met ons op voor het inplannen van een demonstratie

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

BeePro BV

Trekwei 9
9033 WC Deinum

 

+31 622 93 52 90

info@beepro-bv.com