Laden...

Wat is stof? 

Op bijna elke werkplaats bestaat het: stof. Maar wat is het? Overal ontstaat stof, het meeste onschadelijk. Toch is niet elke soort stof onschadelijk. Overmatige stofproductie heeft een negatief effect op de gezondheid van medewerkers, de levensduur van machines en de omgeving. Als expert op het gebied van stofbestrijding leggen we je graag uit wat stof is, waar het vandaan komt en hoe je stofvrij kunt werken! 

Definitie van stof

Stof bestaat uit kleine, vaste deeltjes die ontstaan door bijvoorbeeld het versnipperen, breken, zeven of verkleinen van materiaal. Stof is niets anders dan hele kleine deeltjes uit elkaar gevallen materie. Stof is dus niet één materiaal, het kan van alles zijn. De kleine stofdeeltjes verspreiden zich op de grond, terwijl de kleinste deeltjes voor onbepaalde tijd in de lucht blijven hangen. Stof is erg klein, maar het kan grote gevolgen hebben.

Welke soorten stof zijn er?

We maken het onderscheid tussen twee soorten stof: hinderlijke en schadelijke stoffen. Hoe het zit en wat het verschil is, vertellen we je graag!

Hinderlijke stoffen

Hinderlijke stoffen zijn niet per se schadelijk, maar wel erg vervelend. Dit is stof van een materie die geen schade oplevert aan de gezondheid, maar wel kan zorgen voor irritatie aan de ogen, huid en luchtwegen. Kortom: deze stoffen zijn vervelend en hinderlijk, maar ze kunnen geen kwaad. Voorbeelden van hinderlijke stoffen zijn: gipsstof, kalkstof en krijtstof.

Schadelijke stoffen

Schadelijke stoffen kunnen negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid. Dit zijn dus geen onschuldige stofdeeltjes. Deze soort stof komt veel voor in puinrecycling, natuursteengroeves en bij bouw- en sloopafval. Deze stoffen kunnen moeilijk of zelfs helemaal niet op natuurlijke wijze uit de longen verwijderd worden. Luchtwegen en longen kunnen geïrriteerd raken en in sommige gevallen blijvend beschadigd raken. Het is daarom belangrijk om stofbestrijding toe te passen als er met schadelijke stoffen gewerkt wordt. 

Wanneer is stof gevaarlijk?

Een beetje stof is vaak geen probleem, zolang het geen schadelijke stoffen zijn. Stof heeft pas een negatieve invloed op de gezondheid van medewerkers op het moment dat het een overmatige ophoping betreft. Het effect van stof op de gezondheid is afhankelijk van de schadelijkheid en de hoeveelheid stof in de lucht. Daarnaast kan een ophoping van stof ook onaangenaam en hinderlijk zijn. Niet alleen heeft stof invloed op de longen, maar ook kan het zijn dat medewerkers voor gevaren komen te staan als overmatig stof zich op blijft hopen in hun werkgebied. Hierbij valt te denken aan verminderd zicht, slijtage en verminderde werking van machines of geblokkeerde signalering door stof.

Gebieden met overmatige stofvorming

Gebieden waar overmatige stofvorming het meest voorkomt zijn plekken als de mijnbouw, overslag van kolen, recycling industrieën en in andere industriële processen. Eenmaal gegenereerd stof kan verplaatst worden door de wind of andere handelingen, waardoor de overlast zich in een groter gebied kan manifesteren.

Gevolgen van overmatig stofproductie

Enkele gevolgen van overmatig stofproductie zijn:

  • Gezondheidsrisico’s bij werknemers
  • Verhoogd risico op stofexplosies en brand
  • Schade aan apparatuur
  • Klachten uit de omgeving
  • Slecht zicht, wat kan leiden tot gevaarlijke situaties.

Om deze gevolgen te voorkomen, is het belangrijk om stof te reduceren. BeePro heeft talloze jaren ervaring met stofbestrijding in allerhande industrieën en is dé partner op het gebied van stofbestrijding. 

Een gratis demonstratie op locatie

Bent u geïnteresseerd in stofbestrijding? Vraag een gratis demonstratie op locatie aan! Ons product BeeFoam is een schuim wat geheel biologisch afbreekbaar uw stofprobleem oplost. Zo is hinder en gevaar door stof voor uw bedrijf en medewerkers verleden tijd. Laat u overtuigen door een gratis demonstratie op locatie. 

Online
BeePro B.V. X

Chat nu met Wybren

Hallo,

Mochten wij u ergens mee kunnen helpen of een vraag beantwoorden. Probeer dat eens via Whatsapp! Dan krijgt u nog sneller reactie van ons.

Groeten, Wybren | Eigenaar van BeePro B.V.