Wat is stof?
Op bijna elke werkplaats bestaat het: stof. Overal ontstaat stof, het meeste onschadelijk. Maar let op, niet elke soort stof is onschadelijk. Te veel stof is slecht voor op de gezondheid, de levensduur van machines en de omgeving. Als expert van stofbestrijding leggen we u graag uit wat stof is, waar het vandaan komt en hoe u stofvrij kunt werken.
Wat is stof?
Stof bestaat uit kleine, vaste deeltjes die ontstaan door bijvoorbeeld het versnipperen, breken, zeven of verkleinen van materiaal. Stof is niets anders dan hele kleine deeltjes uit elkaar gevallen materie. Stof is dus niet één materiaal, het kan van alles zijn. De kleine stofdeeltjes verspreiden zich over de grond, terwijl de kleinste deeltjes voor onbepaalde tijd in de lucht blijven hangen. Hoewel stof erg klein is kan het grote gevolgen hebben.
Welke soorten stof zijn er?
Hinderlijke stoffen
Hinderlijke stoffen zijn niet per se schadelijk, maar wel erg vervelend. Dit is stof van een materie die niet schadelijk is voor je gezondheid, maar wel kan zorgen voor irritatie aan de ogen, huid en luchtwegen. Kortom: deze stoffen zijn vervelend en hinderlijk, maar ze kunnen geen kwaad. Voorbeelden van hinderlijke stoffen zijn: gipsstof, kalkstof en krijtstof.
Schadelijke stoffen
Schadelijke stoffen zijn wel slecht voor de gezondheid. Deze soort stof komt veel voor in puinrecycling, natuursteengroeves en bij bouw- en sloopafval. Deze stoffen kunnen moeilijk of zelfs helemaal niet op natuurlijke wijze uit de longen verwijderd worden. Luchtwegen en longen kunnen geïrriteerd raken en in sommige gevallen blijvend beschadigd raken. Het is daarom belangrijk om stofbestrijding toe te passen als er met schadelijke stoffen gewerkt wordt.
Wanneer is stof gevaarlijk?
Een beetje stof is vaak geen probleem, zolang het geen schadelijke stoffen zijn natuurlijk. Stof heeft pas een negatieve invloed op de gezondheid op het moment dat er teveel van is. Het effect van stof op de gezondheid is afhankelijk van de schadelijkheid en de hoeveelheid stof in de lucht. Daarnaast kan een ophoping van stof ook onaangenaam en hinderlijk zijn.
Niet alleen heeft stof invloed op de longen, maar ook kan het zijn dat er gevaarlijk situaties op de werkvloer ontstaan staan als overmatig stof zich op blijft hopen. Hierbij kunt u denken aan verminderd zicht, slijtage en verminderde werking van machines of geblokkeerde signalering door stof.
Gebieden met overmatige stofvorming
Gebieden waar overmatige stofvorming het meest voorkomt zijn bijvoorbeeld mijnbouw, overslag van kolen, recycling industrieën en in andere industriële processen. Stof kan verplaatst worden door de wind of andere handelingen, waardoor de overlast zich in een groter gebied kan manifesteren.
Gevolgen van overmatig stofproductie
Enkele gevolgen van overmatig stofproductie zijn:
- Gezondheidsrisico’s
- Verhoogd risico op stofexplosies en brand
- Schade aan apparatuur
- Klachten uit de omgeving
- Slecht zicht, wat kan leiden tot gevaarlijke situaties.
Om deze gevolgen te voorkomen, is het belangrijk om stof te bestrijden. BeePro heeft de nodige kennis en ervaring met stofbestrijding in allerhande industrieën en is je partner voor dit gebied.
Gratis demonstratie op locatie
Wilt u uw medewerkers beschermen tegen de gevaren van stof? Vraag dan een gratis demonstratie op locatie aan. Door BeeFoam, schuim wat compleet biologisch afbreekbaar is, wordt uw stofprobleem opgelost. De hinder van stof verdwijnt en uw werkomgeving wordt een fijne en veilige omgeving. Laat u verbazen door een gratis demonstratie op locatie.