Online
Wybren | BeePro BVX

Chat nu met Wybren

Hallo, welkom bij BeePro BV. Heeft u vragen over het bestrijden van stof of wilt u graag een offerte aanvragen ter indicatie?

Neem hier via Whatsapp contact met ons op 😀

Welke soorten stof zijn er & waarom zijn deze gevaarlijk? 

Veel bedrijven worstelen dagelijks met het overmatig vrijkomen van stofdeeltjes, maar weten vaak niet een effectieve oplossing te vinden en ook niet hoe schadelijk sommige van deze deeltjes zijn. Er zijn een aantal soorten stof die schadelijk kunnen zijn voor u en uw gezondheid. Deze stoffen komen vaak vrij in bedrijfshallen of productiegronden. 

Vaak zijn gevaarlijke stofdeeltjes ontzettend klein. Om te bepalen welke stofdeeltjes gevaarlijk zijn en in welke mate, is het belangrijk om ook te kijken naar de aard van de deeltjes en te kijken of het een gevaarlijke stof betreft. 

Welke soorten stof bestaan er? 

Als we spreken over stof, dan wordt er vaak onderscheid gemaakt tussen twee soorten stof. Namelijk: hinderlijke en schadelijke stoffen. Hinderlijke stoffen zijn stoffen die niet schadelijk zijn voor de gezondheid van de mens of machines tenzij deze stoffen in overmaat aanwezig zijn in de buurt van mensen of machines. Deze stoffen zijn in de basis niet gevormd door schadelijke middelen of van schadelijke oorsprong, maar kunnen bij blootstelling wel irritatie opwekkend aan de huid of in de ogen.  

Schadelijke stoffen daarentegen zijn stoffen die schadelijke of giftige bestanddelen bevatten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan houtstof, kwartsstof, glas- en steenwol en dieselmotoremissie. Door deze stoffen kunnen eczeem en ontstekingen aan de huid en ogen ontstaan. Ook hebben schadelijke of giftige stoffen in veel gevallen gevolgen voor de longen, omdat deze geïrriteerd of beschadigd kunnen worden. Dit wordt ook wel stoflong genoemd. Asbest, kwartsstof, stof van hardhout en dieselmotoremissies zijn stoffen die zelfs kanker kunnen veroorzaken. 

Wat zijn veelvoorkomende plekken van stof? 

Stof komt veelvuldig voor bij de verwerking van grondstoffen, afval, het winnen van materialen en de productie natuurproducten. Stof lijkt altijd uit het niets te komen, omdat stof niks meer of minder is dan kleine deeltjes die in de lucht zweven. Toch komt er in productieruimtes veelal ook stof vrij bij de verwerking van grondstoffen met als doel om producten te maken. Zonder enige stofbestrijding gaan de kleine deeltjes zweven en vallen ze op een gegeven moment naar beneden. 

Stof komt veelvuldig voor in productiehallen. Hier worden veel grondstoffen verwerkt welke vervolgens veel stofdeeltjes loslaten. Ook komt er veel stof vrij in grote hopen puin. Puin is veelal kapotgeslagen of gemaakt, waardoor er veel kleine stukjes materiaal vrijkomen en gaan zweven in de lucht. Dit kan het zicht van de werkplaats negatief beïnvloeden. 

Uiteraard wordt veel van dit puin op de stort gebracht. Hier ontstaat dan ook een grote hoeveelheid stof die schadelijk is voor de mensen die de stort rondlopen. Bij het onttrekken van stoffen uit een mijn komen ook schadelijke stoffen kijken. Deze stoffen zijn onder andere kwartstoffen die erg schadelijk zijn voor de werknemers die dit inademen, maar zijn ook schadelijk voor machines en het omgevingszicht, wat kan zorgen voor gevaarlijke situaties. 

Welke stoffen zijn schadelijk voor machines? 

Bij het vrijkomen van stof kan het ook voorkomen dat stof verzeild raakt in de systemen van machines. Deze machines kunnen hierdoor blokkeren, afslaan of eventueel oververhit raken. Dit is schadelijk voor machines en kan er zelfs tot leiden dat deze onbruikbaar worden. In de basis zijn dus alle stofsoorten gevaarlijk voor machines. 

Samen stofbestrijden? Stuur ons een bericht! 

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.